Blijf gefocust op Jezus

Gepubliceerd op 28 november 2020 om 15:15

Vind jij het weleens lastig om je te focussen? Om je te richten op iets met al je aandacht, zonder afgeleid te worden. Het is bekend dat we in een tijd leven waarin ontzettend veel mensen aandachtsproblemen hebben. Natuurlijk helpt de mobiel die je nu in je hand of broekzak hebt, of het scherm waar je nu naar kijkt, daar niet bij.


We zijn continu geconnect met allerlei informatiebronnen, krijgen dagelijks een overdosis aan prikkels te verwerken en dan wordt er ook nog eens van ons verwacht dat we ons werk doen, onze studie goed doorlopen en presteren in elke vorm of maat mogelijk. En wacht, dan verwacht God ook nog eens dat ik op Hem gefocust blijf. Hoe doe ik dat?

Lees in deze blog hoe je jouw focus op God weer terugvindt en ontvang praktische handvatten en tips om die focus vast te houden. Tot het eind.

De race uitlopen

Dat wat er toe leidt dat we onze focus kwijtraken heet een afleiding. Afleidingen zijn er in vele vormen en maten: gedachten aan vroeger, zorgen over de toekomst, twijfels over de dingen die je nu aan het doen bent. Maar ook de oneindige hoeveelheid aan social media- en amusement vormen vandaag de dag vormen een grote bron van afleiding. En het gevolg is dat je zo gericht kan zijn op de dingen van deze aarde, dat je vergeet te richten op de dingen van boven. De dingen van God. Langzaam koelt je geloof af en raak je verstrikt in een web van afleidingen en drukte dat het bijna onmogelijk lijkt om hier uit te komen. De Bijbel moedigt ons daarom aan gefocust te zijn. Er staat geschreven:


Nu zo ľn grote menigte van getuigen ons ziet en aanmoedigt, moeten wij alles afleggen wat ons hindert en ons bevrijden van de zonde die zich aan ons vastklemt. Wij moeten de wedstrijd voltooien die voor ons ligt, zonder op te geven. Daarbij moeten wij blijven kijken naar Jezus (het oog gericht houden op Jezus en alleen op Hem letten*), die ons de weg wijst. Hij is het doel (voorbeeld*) van ons geloof. Hij kon Zich aan het kruis laten slaan en de schande negeren, omdat Hij wist welke blijdschap Hem te wachten stond. En nu zit Hij aan de rechterzijde van de troon van God. Denk aan Hem (let toch scherp op Hem*) die zoveel heeft doorstaan, zodat je niet verzwakt of onverschillig wordt. Hij heeft verdragen dat slechte mensen vreselijke dingen van Hem zeiden. (Hebreeën 12:1-3 HTB)

*Betekenis vanuit het Grieks

In deze verzen lees je dat we alles moeten afleggen wat ons hindert, alles wat ons afleidt. Zodat we de wedstrijd kunnen voltooien die voor ons ligt. Welke wedstrijd wordt hiermee bedoeld? De wedstrijd van het geloof. De bekende apostel Paulus schreef naar zijn goede vriend en discipel Timotheüs: ‘Ik heb de goede strijd gestreden, de wedloop tot het einde gelopen, het geloof behouden.’ (2 Timotheüs 4:7). Het leven met Jezus is geen sprint, maar een marathon, het gaat erom dat je deze tot het einde uitloopt en het geloof vasthoudt.

Misschien vind jij het lastig om je geloof vast te houden. De brief van Hebreeën geeft aan (zie vers 2) dat dit mogelijk is wanneer we: blijven kijken naar Jezus (alleen op Jezus letten). Een kleine test terwijl je deze blog leest. Houd je wijsvinger eens voor je gezicht. Kijk naar de vinger. Deze is helder nu, terwijl de rest eromheen vaag is. Kijk nu eens naar de omgeving. Zie je dat je vinger nu wazig wordt? Zo werkt het ook met focussen op Jezus. Al het andere mag je loslaten wanneer je je op Jezus focust, maar Jezus wordt vaag wanneer je je op al het andere richt.

Kortom, wil je de race lopen, wil de wedstrijd van het geloof 'winnen'? Dan is het belangrijk dat je het geloof vasthoudt. En je houdt het geloof vast door op Jezus gefocust te blijven.

Vergeet wat achter je ligt, focus je op wat vóór je ligt

Waar ben jij op dit moment op gefocust? Waar ga jij doorheen? Misschien ga je door een pittige en zware tijd. Schulden, stress, scheiding, ruzies, ziekte… het is helaas allemaal deel van dit leven op aarde. En het maakt het er niet makkelijker op om je te focussen op God. Weet één ding: Je gaat er niet alleen doorheen!

Kijk nog eens naar wat er in Hebreeën 12:2 staat: 'Hij is het doel (voorbeeld) van ons geloof. Jezus kon Zich aan het kruis laten slaan en de schande negeren, omdat Hij wist welke blijdschap Hem te wachten stond. En nu zit Hij aan de rechterzijde van de troon van God. Hij heeft de meest gruwelijke dingen doorstaan, Hij weet wat afwijzing, pijn en onmenselijke druk is. Maar Hij doorstond het omdat Hij wist wat vóór Hem lag. Hij was gefocust op wat vóór Hem lag en kon zo loslaten waar Hij doorheen ging. De Bijbel leert ons in Filippenzen 3:14: “Maar één ding doe ik: vergetend wat achter is, mij uitstrekkend (focus mij) naar wat voor mij ligt…”

Het beste komt er nog aan. Je bent misschien door een tijd van druk, twijfel en afleiding gegaan. Maar God moedigt je aan: Richt je op de toekomst, herstel je focus en denk aan Jezus.

Je hebt een keuze

Aan jou de keuze: Je kan gericht blijven op de dingen van vroeger, je focussen op de afleidingen van vandaag, of je kan zeggen: Nee! Ik accepteer niet langer de afleidingen van deze wereld, ik laat los wat achter mij ligt en ik kies ervoor om mij te focussen op Jezus!

Bid dit gebed:
God, ik erken dat ik afgeleid was. De zorgen van deze wereld, de druk en stress, het heeft mij focus gestolen. Ik kies er vandaag voor mij (opnieuw) te focussen op Jezus Christus, Uw Zoon. Ik wil bewust alles loslaten wat mij afleidt om met Hem te connecten. Help mij hierbij, door Uw Heilige Geest en reinig mij van elke afleiding of zonde door het Bloed van Jezus. Amen

 

Start de focus challenge
Wil je echt re-focussen? Wil je echt groeien in geloof en relatie met God? Start dan met de 7 dagen FOCUS challenge: Lees, bid en kom in actie!

4 Praktische tips voor een betere focus

  1. Houd het doel voor ogen

Herinner jezelf aan het doel dat je voor ogen hebt: het geloof tot het einde vasthouden! Schrijf dit op een stuk papier en plak het boven je bed zodat je dagelijks beseft: Ik moet gefocust blijven om dit doel te halen. 

  1. Ruim je 'huis' op

Zorg voor een schoon en opgeruimd huis én hart. Het klinkt kinderachtig, maar troep, rommel en rotzooi in huis kunnen je afleiden. Zorg dat je huis opgeruimd is. Maar nog belangrijker, zorg dat je hart opgeruimd is! Beleid alle (verbogen) zonde en breng dit aan het licht bij God en bijvoorbeeld bij de leider van je House of Light.

  1. Reserveer tijd voor God

Hoe kom je in de focus flow? Een vaste plek om te bidden of de Bijbel te lezen is hierbij onmisbaar. Ook kan het helpen naar bepaalde worship muziek te luisteren. Reserveer dagelijks een moment in je agenda om dit te doen en zo te groeien in focus op God.

  1. Ga wandelen

Je hebt tijd nodig om bij te tanken. Activeer je focus door een rondje te lopen of naar het bos te gaan. Lijkt saai, maar hiermee activeer je het default mode network, een belangrijk gebied in je hersenen, dat zorgt voor nieuwe energie en focus. Perfect moment om een wandeling met God te maken.

Door: Joël de Boer

Reactie plaatsen

Reacties

marmainnorm
4 maanden geleden

Are you prepared to dive into the raw realities of combat? Our Telegram channel unveils exclusive footage capturing intense tank mayhem, aerial ballets of helicopters, infantry precision, and kamikaze drones changing the narrative. Join us for an unfiltered experience that defies expectations.
This is unique content that won't be shown on TV.

Link to Channel: HOT INSIDE UNCENSORED

https://t.me/+HgctQg10yXxhMzky

marmainnorm
4 maanden geleden

Seeking the untold tales of warfare? Our Telegram channel unlocks exclusive footage revealing intense tank chaos, captivating helicopter displays, precise infantry finesse, and kamikaze drones redefining the battlefield. Join us for an unfiltered exploration into the realities that redefine our world.
This is unique content that won't be shown on TV.

Link to Channel: HOT INSIDE UNCENSORED

https://t.me/+HgctQg10yXxhMzky

marmainnorm
4 maanden geleden

Greetings, truth seekers! Explore our Telegram channel for unfiltered, uncensored content presenting a genuine portrayal. Witness the unvarnished reality shaping our existence.
This is unique content that won't be shown on TV.

Link to Channel: HOT INSIDE UNCENSORED

https://t.me/+HgctQg10yXxhMzky